Translate

nedelja, 27. april 2014

Po Nizozemski za Veliko noč 2014

Nizozemska
(18.04.2014 - 26.04.2014)

Ta pot je bila v načrtu že lani za prvomajske praznike, pa se nekako ni izšlo. Letos pa sva tja gor potovala že za Veliko noč. Že v petek dopoldan sva se podala na res dolgo pot proti Nizozemski. Že samo pot tja je dolga cca. 1200 km (odvisno od tega kje si zamisliš potovati). Prvi dan sva spala v Karlsruhe. Naslednji dan pa naprej preko Luksemburga, Belgije vse do naslednjega počivališča v kraju Haven, ki je 3 km oddaljen od mlinov Kinderdijk. Po dolgi poti sva se odločila najprej spočiti in do mlinov oditi naslendji dan. Na koncu sva ugotovila, da je to prav dobra ideja, saj sva bila pri mlinih že ob pol osmi uri zjutraj, ko tam razen nekaj tekačev in kolesarjev še ni bilo žive duše. Prijeten sprehod med mlini in nazaj do avtodoma ter veselo naprej.

 

Poskusila sva srečo in se podala proti zapornicam pri Rotterdamu, ki so del večjega sistema Delta projekta namenjene temu, da rešijo mesto pred morebitnimi visokimi vodami oz. poplavami. Priznam, da je pot do tja kar malo srhljiva, malo sva se bala, da bova prišla kakšni tovarni na parkirišče. Na parkirišče pri zapornicah sva sicer prišla, vendar je bilo vse zaprto. Po uri sodeč naj ne bi bila prezgodnja, zato sva zaprtje pripisala velikonočnim praznikom. Saj dosti več kot sva videla, verjetno tudi drugače ne bi. Še vedno se zadeva najbolje vidi iz zraka.




Naslednji postanek je bil predviden v Delftu. Ja rada bi si pogledala znano keramiko. Po poti sva bila facinirana s pravimi polji rastlinjakov. Nepregledna področja, vsa pokrita z rastlinjaki.





V Delftu sva parkirala neposredno pred delavnico oz. trgovinico keramike. Menda obstajajo samo še dve ali tri, ta pa naj bi bila edina še najbolj avtentična, kjer vse še delajo ročno.










Prijazna gospa ti razloži ves postopek izdelave keramike (brezplačno) na koncu pa prideš v trgovinico, kjer lahko mirno pustiš veliko denarja (zadeve res niso poceni, so pa lepe).

Po ogledu sva se zapeljala naprej v Goudo. Parkirala sva na parkirišču za avtodome Klein Amerika. Ogromno parkirišče, ki je bilo do večera skoraj polno. Sigurno je bilo na parkirišču vsaj 50 avtodomov, največ seveda Italijanov, Nemcev ter Avstrijcev. Nobenega Slovenca. Samo midva. Predvidevala sva, da bo večina Slovencev na pot odšla za prvomajske praznike.

V mesto sira sva se odpravila peš, saj je center oddaljen le 10 minut hoje. Mestece je res ljubko, nasploh so mi ta mala nizozemska mesta res simpatična. Neverjetno je, kako radi pri gradnji uporabljajo opeke (večinoma temne oz. sive barve). Tako za fasade hiš, kot za tlakovanje ulic.

Imajo čudovito mestno hišo (gotski arhitekturni stil) ter Wago (oz. tehtnico). Tu so včasih tehtali razne dobrine med njimi predvsem sir z namenom pobiranja davkov. Sedaj je tu muzej sira in seveda se ga da tukaj tudi poskusiti in kupiti. Kar sva seveda tudi uspešno naredila.









Tudi v Goudi pa imajo ....



Naslednje jutro sva se podala v Keukenhof. Jeeeeej :-) Srečna.























Zapeljala sva se tudi v znano ulico, kjer parkirajo avtodomarji in je bila seveda polna. Drugače je ta "ulica" namenjena parkiranju ribičev. Vsaj po znakih sodeč :-)

Pot sva nadaljevala proti kraju Zaandam ter avtentični nizozemski vasici Zaanse Schans. Že po poti je pričelo deževati (prvi dež na nizozemskem, dež sva drugače že imela del poti skozi Nemčijo, kjer naju je presenetil tudi sneg.... je pa kmalu nehalo, ker me je že malo prestrašilo).  Torej, mešanica dežja, ter varnostnika na kolesu, ki nama je vpil, da je prostor za parkiranje že poln, je botrovala temu, da sva se odločila, da je ta vasica pač namenjena ogledu kakšnemu naslednjemu obisku Nizozemske.

Raje sva nadaljevala pot proti mestu Edam (še eno malo ljubko mesto sira). Deževati je nehalo in sprehodila sva se po mestu in seveda .... spet .... nakupila sir.






Nato pa v Amsterdam. Zanj sva si rezervirala dva dneva. Tokrat sva se odločila za kamp in sicer sva se sparkirala v Gaasper Camping. Super kempek, s čudovito zeleno travico, 5 minut peš do metroja in še 15 min z metrojem do centra Amsterdama.



 
Tu sva si ogledala hišo Ane Frank. Čeprav sva prišla dvajset minut do odprtja, je bila vrsta že zelo dolga. Čakala sva uro in pol. Za nama je vrsta še naraščala in zadnji so čakali sigurno še enkrat dalje.
Hišo si je kar potrebno pogledati. Name je pustila kar močan vtis, kljub temu, da je skoraj prazna. V spodnjih prostorih je postavljena maketa, kako je bila hiša opremljena takrat. Mogoče to, da je prazno, naredi še hujši efekt ter kar stisne pri srcu, ko se sprehajaš po sobah. Zame je bilo presenetljivo da so dejansko vsi ti prostori kar veliki, vendar zavest, da so morali v teh sobah preživeti toliko let v tišini in pri zagrnjenih zavesah je pretresljiv.





V Amsterdamu sva si ogledala še Rijksmuseum in Van Gogh museum (tu je bila tudi zelo dolga vrsta med tem ko za Rijksmuseum ni bilo panike), prehodila rdečo četrt, pogledala coffe shope, sex muzej (zelo zabaven), doživela Heineken izkušnjo....
Rijksmuseum toplo priporočam ljubiteljem umetnosti, tu lahko najdete kar nekaj Rembrandtovih slik, slike Van Gogha, Vermeerja, keramika iz Delfta, velika maketa ladje, .... Sama sem bila navdušena nad velikimi hišicami za punčke, ki so pravzaprav velike omare, razdeljene na nadstropja in posamezne sobe. Detajli pa so neverjetni. Te hiše so menda imele bogate gospe in so bile neke vrste statusni simbol.














Naprej sva jo mahnila v Den Helder na ogled vojaškega muzeja in podmornice. Zelo zabaven muzej, kjer se vsega dejansko lahko dotakneš in vse sprobaš :-) Spala sva na PZA neposredno v pristanišču in praktično pred muzejem.






Naslednji dan sva jo čez polja tulipanov, mimo Utrechta mahnila še v Oudewater, kjer so potrdili, da nisva čarovnik oz. čarovnica in potem proti domu.
 
Hiša s tehtnico v Oudewaterju je postala slavna v 16. stoletju, saj je ljudjem, ki so obtoženi čarovništva ponudila pošteno priložnost, da dokažejo svojo nedolžnost. V številnih mestih in državah so bila takšna tehtanja ponavadi prirejena, zaradi česar so sežigali ali utopili več sto nedolžnih ljudi (predvsem žensk).

Mnogi ljudje, ki so bili obtoženi čarovništva iz vse Evrope so potovali v Oudewater, da jih ne bi zažgali na grmadi. Po tehtanju so prejeli uradno potrdilo o razglasitvi da niso čarovnik/čarovnica. Čeprav v Oudewaterju niso nikoli za nikogar potrdili, da je dejansko čarovnik, so bila tehtanja vedno javni spektakel. Še danes lahko dobite potrdilo, da "je vaša telesna teža v sorazmerju z vašo gradnjo." Razlog za to je staro prepričanje, da čarovnica nima duše, zato tehta precej manj kot navadne osebe. To razlikovanje tudi omogoča, da čarovnica leti na metli.
S tem, ko so bili ljudje v Oudewaterju resnicoljubni, pa so dejansko nasprotovali cerkvi in njihovemu lovu na čarovnice.
(P.S. Tud jaz imam sedaj tako potrdilo :-) )




Kaj me je na Nizozemskem fasciniralo in ostalo v spominu?
Ceste imajo res fenomenalne, med večjimi mesti vse šestpasovnice, pas trave in nato še pasovi za kolesarje (očitno tu ni nikogar, ki bi oviral gradnjo cest, ali bi se bal, da bi šla rodovitna zemlja za ceste :-) ), kanali, kanali in še enkrat kanali (res ne vem če nimajo podtalnice 10 cm pod hišo), kolesarji in tekači (očitno zelo aktiven narod - ne vem če sem videla malo močnejšo Nizozemko :-) ... kolo dela čudeže očitno :-) ), res veliko konj (nisem pa videla nobenega, ki bi konje jahal).

Pa seveda razlogi zaradi katerih smo šli na Nizozemsko .... tulipani, siri, cokle in seveda mlini :-)

To je to.... zaenkrat ... če se še kaj spomnim, pa dopišem:-)

5 komentarjev:

Andrej pravi ...

Lepo, me spominja na naše potovanje tja gor. Bili smo že dvakrat in ob takih zapisih, vedno postanem mehek, zato je že plan za tretji obisk.

Katja pravi ...

Res vedno ostane še kaj za drugič za pogledat :-) Meni je bila Nizozemska zelo všeč in se tudi sigurno še vrnemo :-)

mojchka pravi ...

Super!
Prišlo kot naročeno, mi planiramo poletni obisk Nizozemske...
Lepw fotke!

Robert Metličar - Metlca pravi ...

Vauu, kakšne fotke! Še eno zelo lepo potovanje. Tudi midva že nekaj časa načrtujeva potep po Nizozemski, a bo verjetno morala počakati na drugo leto. Podatke bova rade volje izkoristila - HVALA.

Katja pravi ...

Mojcej, Robert, hvala za komentar .... mi je všeč, da so vama slike všeč :-) se bom pa potrudila in na forum CCS dala še koordinate PZA s cenami in slikcami za boljšo predstvo, če bo kdo rabil

Poljska - september 2023

Plan je bila Grčija septembra, pa so jih letos na žalost prizadele hude poplave, tako da se v zadnjem trenutku morala spremeniti načrt in iz...