Preskoči na glavno vsebino

Akvitanija

V začetku septembra je bil končno čas za dopust in tokrat je bil na vrsti že vsaj tri leta pripravljen plan za obisk francoske regije Akvitanije.


Najprej je bil na vrsti ogled prazgodovinske jamLascaux Caves 4 Parking je tu .

Dejansko gre za ogromen zidan kompleks v katerem je replika jame. Celoten komleks je dobro opremljen z vsemi možnimi modernimi tehnologijami, da obiskovalcu res pričara posebno doživetje.
Poleg same "jame" so uredili tudi multimedijske predstvitve kaj naj bi slike dejansko prestavljale.
Vredno ogleda.


Pot se nadaljuje ob reki Vezere, kjer je polno prazgodovinskih najdišč. 
Zanimivo je mesto v steni La Roque St. Christophe, takšnih in podobnih pa je še kar nekaj. 
Zelo simpatično mestece na potovanju je bila tudi Sarlat-la-Canéda. 
Parkiranje tu ali pa malo naprej na drugi strani ceste. 

To področje ob reki Dordogni je enostavno čudovito. Arhitektura je neverjetna, hišice in gradovi iz rumenega peščenjaka, v toplih in prijektnih rumenih odtenkih, so pravi balzam za oči.


Krajši dvodnevni postanek je bil v kraju Cénac, Cénac-et-Saint-Julien. Tokrat je bil postanek v kampu in na idelanem prostoru v prvi vrsti ob reki Dordogni. Najem kanujev pa takoj zraven kampa. Namen je bil peljati se s kanujem po reki in si tako ogledati nekaj njihovih gradov. 

24 kilometrov v štirih urah in res čudoviti razlgedi. 


Začetek septembra in na reki je bilo še vedno veliko kanujev. Ne morem si predstvaljati kako to izgleda v visoki sezoni :-). 

Nujno je bilo ogledati si tudi čudovite vrtove Marqueyssac.  Lušten sprehod, s super pogledi na reko, ki se vije globoko spodaj. Imajo tudi kar nekaj igral tako za male kot za malo večje otroke.Pot se je nadeljavala z obiskom mesta Périgueux. Katedrala sv. Fronta, zgrajena po letu 1120, obnovljena v 19. stoletju, je na seznamu UNESCOve svetovne kulturne dediščine kot del romarske poti v Santiago de Compostelo.

PZA je super in blizu centra.Nato pa naprej v Cognac. Parkirišče imajo uradno le za 3 avtodome.

Seveda je bilo nujno, poleg ogleda mesta, opraviti tudi ogled Hennessy.

Kot vsi veliki, tudi oni naredijo "ogled, da si ga zapomniš". Imajo ladjice, da te prepeljejo čez reko na drugo stran, kjer imajo nekaj skladišč ter eno multimedijsko halo. Tu ti razložijo način pridelave in izdelave konjaka. Na koncu pa sledi tudi poizkušanje. Probala sem VSOP in XO, medtem ko nam je prijazna gospa razlagala, katere vse okuse naj bi čutili v konjaku (od vanilije, popra, tobaka,...).
Ogled simpatičen in če vas zanima kaj o konjaku - priporočam :-)


Sledi ogled Saint-Émiliona. Še en mali biserček med "rumenimi" mesti, ki pa ima resnično neverjetno količino vinotek. Vsaka druga trgovina je sigurno vinoteka.
Parkiranje urejeno na navadnem parkirišču.V velikih mestih je meni najljubše parkiranje in spanje v kampih, potem pa z metrojem v center. Enako velja za Bordeaux

Še slikce vinogradov, ki jih po Franciji pač ne zmanjka.

Potreben je bil ogleda še največje in najvišje sipine v Evropi - Dune de Pilat.
Parkiranje je tu dovoljeno, prenočevanje pa ne.


Tu se potovanje obrne in počasi se pričnemo vračati. Ob reki Lot se ustavimo še v Château de Bonaguil, Fumel. Sicer neopremljen, rahlo razpadajoč, pa vendar impresiven grad. Narejeno imajo pot za obiskovalce, na kateri so table s pojasnili, zakaj se je določena stvar uporabljala v preteklih časih. Enotavna in zanimiva popestritev obiska.Nadalje v mesto Cahors.

Sledi še ogled svetega mesta Rocamadour. Cerkve oziroma kapelice so delno vzidane v živo skalo. Fascinantno.
Potem pa še v  Toulouse in naprej ob sredozemskem morju počasi proti domu.THE END

Komentarji

Oseba Andrej sporoča …
Katja, ste sami veslali 24km v 4 urah, ali je to samo internet podatek?
Oseba katja novak sporoča …
To je naša hitrost .... pa je bilo počasi ... drugače pa se lahko zmeniš in pridejo pote ob dogovorjeni uri .... vmes lahko delaš kar hočeš, lahko se ustaviš še za piknik,... :-)

http://www.canoecenac-perigord-dordogne.com/2-heures-a-1-journee/
Oseba Andrej sporoča …
Katja, hvala.
Imam vse, kamper, skuter in kajak. :)
Tako sem neodvisen, pa se lahko sam poberem :)
Oseba Robert Metličar sporoča …
Nov in zanimiv način opisovanja popotovanja, ki navduši (slog in kraji)
Oseba katja novak sporoča …
Hvala ... kraji so pa res TOP :-) navdušena
Oseba DAJZOVE POTI sporoča …
...spet prisoten...
https://dajzovepooti.blogspot.si/
TNX

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Sicilija - april 2016

Naše "prvomajske" praznike smo imeli že konec aprila. Na pot smo odšli v nedeljo 18. aprila in jo mahnili vse do Rima oziroma še malo dalje. Naslednji dan smo naredili ogled Pompejev.


Iz Pompejev smo pot nadaljevali skoraj na konico škornja.  Pozno ponoči sva parkirala nekje ob obali in preden sva odšla spat, sta naju prijazno obiskala še carabinjerja in nama voščila lep večer. Sem se počutila čisto varno celo noč :-) Naslednji dan je Garmin ubral neko super bližnjico do Messine, po lokalnih ozkih cestah, nekje je ceste kake 3 metre manjkalo (oziroma je potoček odnesel del asfalta), vendar je naš avtodomček zmogel tudi prepreke razrite ceste. Vedno znova sem navdušena nad našim avtodomom, saj res pride povsod :-) Srečna. Vedno pa pozabim slikat vse te neumnosti na poti.
Končno je sledil trajekt za Messino. In končno Sicilija. Parkirali smo na enem od mnogih PZA-jev v Giardini Naxos. Ogled Taormine seveda z avtobusom, saj je cesta na Taormino ozka in ni primerna za avtodome. Loka…

Šampanja in Alzacija .... vinske poti

Jesen je pravi čas za obisk vinskih cest, zato sva se letos odpravila po alzaški in šampanjski vinski cesti. Plan je bil hitro narejen in že sva čez Avstrijo in Nemčijo prispela v Francijo. Pot je bila krožna, čez Alzacijo, nato v Šampanjo po vinski cesti ter nazaj v Alzacijo na obisk Alzaške vinske ceste.

Prvi dan sva si tako ogledala Saverne. Spodaj čudovita hiša Maison Katz ter dvorec Rohan.

V grbu mesta je samorog in res ga najdemo povsod po mestu.

Pot sva nadaljevala ob kanalu in prišla do dvigala za barke. Nobena ladjica ni prišla, muzej pa je zaprt.

Okolica Verduna je bila bojno polje I. svetovne vojne in veliko vasic po vojni nikoli niso obnovili ena med njimi je Douaumont, kjer je sedaj kostnica in pokopališče vojakov (tako nemških, kot francoskih). Sama vasica je bila praktično zravnana z zemljo, sedaj so po gozdu postavljeni le kamni z opisi katera hiša je stala na teh področjih. Včasih so tu živeli kmetje, imeli so mestno hišo, šolo, pralnico,.... V spomin in opomin.....
Nasled…