Translate

petek, 7. junij 2024

Po svetu z ✈ - Vietnam in Kambodža - za novoletne praznike 2024



Tokrat je bila želja novo leto preživeti malce drugače. Prazniki so bili lepo razporejeni in za kar dolgo potovanje niti ni bilo potrebno veliko dni dopusta.

Cilj - Vietnam in Kambodža. Potovala s Shappo.

Po pristanku v Hanoju najprej zvečer malce ogleda mesta.



Beer street Hanoi

Dong Kinh Nghia Thuc Square

Train street

Train street -ja vlak smo tudi videl, čeprav ga ni na slikah 😊



Naslednji dan pa premik v Halong Bay in z ladjico z otoka Cat Ba na križarjenje po Lan Hai in Halong zalivih.  To je res "must".


ribiške vasice na vodi




Po vrnitvi v Hanoi smo si tam ogledali še mavzolej Ho Chi Minha, predsedniško palačo, etnološki muzej ter jo zvečer mahnili še ogled predstave vodnih lutk.
Vodne lutke so tradicija, ki sega v 11. stoletje, ki izvira iz vasi na območju delte Rdeče reke v severnem Vietnamu. Današnje vietnamske vodne lutke so edinstvena variacija starodavne azijske lutkovne tradicije. Lutke so izdelane iz lesa, predstava pa se izvaja v bazenu, kjer so lutkarji do pasu v vodi. Tematika skečev je podeželska in se močno nanaša na vietnamsko folkloro. Pripoveduje o vsakdanjem življenju na vietnamskem podeželju in vietnamskih ljudskih pravljicah, ki jih stari starši pripovedujejo svojim vnukom. Poudarjene so zgodbe o žetvi, ribolovu in festivalih. 


Mavzolej predsednika Ho Ši Minha


Hồ Chí Minh je zrasel v boju vietnamskega ljudstva proti kolonializmu. Bil je vietnamski komunistični revolucionar, nacionalist in politik. Od leta 1945 do 1955 je bil predsednik vlade Demokratične republike Vietnam in predsednik od leta 1945 do svoje smrti leta 1969. Ideološko marksist-leninist je bil predsednik in prvi sekretar Delavske stranke Vietnama, sedanje Komunistične partije Vietnama. Pokopan je v Ho Ši Minhovem mavzoleju v Hanoju.


Etnografski muzej





Z nočnim busom smo prispeli v Phong Nha. Tu smo si ogledali dve kraški jami in sicer najprej Paradise cave in potem še Phong Nha cave.


Paradise cave


Phong Nha cave

Phong Nha cave



Popoldne smo z busom prispeli v Hoi An. Zvečer pa zabava, saj je bil silvestrski večer 💃🎉🎊🎶 (slik ni 😁)
Sicer pa v Vietnamu praznujejo novo leto oz. Tet malce kasneje. Tet je prvi dan pomladi in eden najpomembnejših državnih praznikov. Vietnamsko praznovanje novega leta sovpada z lunarnim novim letom, ki ga po vsem svetu praznujejo januarja ali februarja.













V Hoi An smo šli še na izlet s kolesi po pokrajini posuti z riževimi polji, spotoma obiskali tržnico in nato obiskali tečaj kuhanja. Uživali in se zabavali in seveda odlično skuhali. 😄








Sledil je transfer in sicer z letališča Da Nang let v Ho Ši Minh city. Tu smo si ogledali vojni muzej in tunele Cu Chi.








Prejšnja različica tega muzeja je bila odprta 4. septembra 1975 kot Razstavna hiša ameriških in marionetnih zločinov. Prej je bil znan kot »Muzej kitajskih in ameriških vojnih zločinov« leta 1990 pa so ime spremenili v Razstavna hiša za vojne zločine in agresijo (Nhà trưng bày tội ác chiến tranh xâm lược), pri čemer so iz imena opustili izraza »ZDA« in »marionetni zločini«. Leta 1995, po normalizaciji diplomatskih odnosov z Združenimi državami in koncu ameriškega embarga leto prej, so bila sklicevanja na »vojne zločine« in »agresijo« opuščena tudi iz naslova muzeja; postal je Muzej vojnih ostankov.

Muzej je zelo nazoren. Eksponati vključujejo grafične fotografije, ki jih spremlja kratko besedilo, ki pokrivajo učinke Agenta Orange in drugih kemičnih defoliantnih razpršil, uporabo napalma in fosforjevih bomb ter vojne grozote, kot je pokol v My Laiju. Fotografska razstava vključuje delo fotoreporterja iz vietnamske vojne Bunjo Išikava, ki ga je podaril muzeju leta 1998. Zanimivosti vključujejo giljotino, ki so jo Francozi in Južni Vietnamci uporabljali za usmrtitev ujetnikov, zadnjič leta 1960 in tri ohranjene kozarce s človeškimi fetusi, deformirani zaradi izpostavljenosti dioksinom in podobnim spojinam, ki jih vsebuje defoliant Agent Orange. 









Še večer v Ho Chi Minu oz. Saigonu.





Naslednji dan pa izlet v delto reke Mekong.









In nato bus proti Kambodži, prečkanje meje in prihod v Phnom Penh.
Malo po mestu, ogled tržnice in še z ladjico po reki.
V tem mestu definitivno odsvetujem masaže (prejeli opozorilo), saj so masažni centri, ki ponujajo masaže za 3 - 5 dolarjev le krinka za roparje. Svoje stvari pustiš v zaklenjeni omarici in med tem ko te masirajo, to omarico tudi spraznijo. Tvoje dolarje zamenjajo s kopijami, pustijo pa ti osebne dokumente (vsaj nekaj????).











Ogled žalostnega dela kamboške zgodovine in sicer polj smrti ter zloglasnega zapora Tuol Slenga (S21).

Polja smrti so sicer številna mesta v Kambodži, kjer je režim Rdečih Kmerov med svojo vladavino v državi od leta 1975 do 1979, takoj po koncu kamboške državljanske vojne (1970-1975), skupaj pobil in pokopal več kot milijon ljudi. Množični poboji veljajo za del obsežnega genocida, ki ga je podpirala država, imenovanega kamboški genocid.

Analiza 20.000 množičnih grobišč, kaže na najmanj 1.386.734 žrtev usmrtitve. Ocene vseh smrtnih žrtev, ki so posledica politike Rdečih Kmerov, vključno s smrtjo zaradi bolezni in lakote, so od 1,7 do 2,5 milijona od približno 8 milijonov prebivalcev leta 1975. Leta 1979 je Vietnam napadel Demokratično Kambodžo in strmoglavil režim Rdečih Kmerov, kar označuje konec genocida.







Po prevzemu oblasti aprila 1975 so Rdeči kmeri želeli po vplivu kulturne revolucije državo spremeniti v agrarno socialistično republiko, ki bi temeljila na politiki ultramaoizma. Rdeči Kmeri so za uresničitev svojih ciljev izpraznili mesta in prisilili Kambodžane, da so se preselili v delovna taborišča na podeželju, kjer so se množile usmrtitve, prisilno delo, fizično nasilje, podhranjenost in bolezni. 20 tisoč ljudi je šlo skozi Varnostni zapor 21, enega od 196 zaporov, ki so jih upravljali Rdeči kmeri in le sedem odraslih je preživelo. Ujetnike so odpeljali na polja smrti, kjer so jih usmrtili (pogosto s krampi, da bi prihranili naboje) in pokopali v množičnih grobiščih.








Kraljeva palača Kambodže  je kompleks zgradb, ki služi kot uradna kraljeva rezidenca kralja Kambodže. Kamboški monarhi so jo zasedli, odkar je bila zgrajena v šestdesetih letih 19. stoletja, razen v času vladavine Rdečih Kmerov.







In potem ... končno .... otok Koh Rong, plaže, morje, sonce, odbojka, .... karaoke 😁(v Vietnamu in Kambodži res obožujejo karaoke ... in mi smo si dali duška 😀😇).... 2 dni odklopa ... idila 😍








Vrnitev v civilizacijo ... Siem Reap.
Najprej ogled Angkor National Museum. Vredno ogleda tudi kot priprava na ogled templjev naslednjega dne.









Popoldne pa izlet s tuk tuki do jezera Tonle Sap ter z ladjico po jezeru z ogledom "plavajočih vasi".
Tonlé Sap je jezero na severozahodu Kambodže. Spada v porečje reke Mekong. Je največje sladkovodno jezero v jugovzhodni Aziji in eden najbolj raznolikih in produktivnih ekosistemov na svetu, ki ga je Unesco leta 1997 zaradi velike biotske raznovrstnosti razglasil za biosferni rezervat. 



ko je deževno obdobje reka/jezero sega skoraj do vrha teh kolov in hiške dejansko izgledajo kot bi plavale na vodi



Zvečer pa v mesto ... Pub street ... križišče štirih cest ... vse samo pubi 😮.






In končno .... verjetno največja znamenitost Kambodže ... Angkor Wat tempel.
Angkor Wat je tempeljski kompleks v Kambodži in največji verski spomenik na svetu. Prvotno je bil zgrajen kot hindujski tempelj v času Kmerskega imperija, proti koncu 12. stoletja se je postopno preoblikoval v budistični tempelj. Gradnjo je začel kmerski kralj Suryavarman II. v začetku 12. stoletja v Yaśodharapura, glavnem mestu Kmerskega imperija, kot državni tempelj in morebitni mavzolej. S prekinitvijo tradicije šivaizma prejšnjega kralja, je bil Angkor Vat posvečen Višnuju. Kot najbolje ohranjen tempelj na tem mestu, je edini, ki je ostal pomemben verski center, od svoje ustanovitve. Tempelj je vrhunec visokega klasičnega sloga kmerske arhitekture in je postal simbol Kambodže, pojavlja se na nacionalni zastavi in je glavna turistična atrakcija v državi.









Sledi še ogled Bayon templa.
Bayon je bogato okrašen kmerski tempelj, povezan z budizmom v Angkorju v Kambodži. Bayon, zgrajen v poznem 12. ali zgodnjem 13. stoletju kot državni tempelj kralja Džajavarmana VII. , stoji v središču prestolnice Angkor Thom.









In še zadnji tempelj: Ta Prohm je sodobno ime templja v Siem Reapu v Kambodži, zgrajenega v slogu Bayona predvsem v pozno 12. in zgodnje 13. stoletje in se je prvotno imenoval Rajavihara. Ustanovil pa ga je kmerski kralj Džajavarman kot mahajanski budistični samostan in univerzo. Za razliko od večine angkorskih templjev je Ta Prohm v približno enakem stanju, kot so ga našli.

UNESCO je Ta Prohm vpisal na seznam svetovne dediščine leta 1992. Danes je to eden najbolj obiskanih kompleksov v kamboški regiji Angkor.

Če se sprašujete od koda vam je znan ..... tempelj Ta Prohm je bil uporabljen kot lokacija v filmu Lara Croft: Tomb Raider. 😆






Potem pa samo še let domov.
Meni osebno čudovito potovanje z veliko zgodovine, kulture, čudovite pokrajine, narave in tudi malce poležavanja na plaži 😇.
Vse skupaj lahko samo priporočam.

Aja ... pa hrana je tudi odlična 😄







Po svetu z ✈ - Vietnam in Kambodža - za novoletne praznike 2024

Tokrat je bila želja novo leto preživeti malce drugače. Prazniki so bili lepo razporejeni in za kar dolgo potovanje niti ni bilo potrebno ve...